Dataspelindustrin är Blekinges nästa basnäring

Creative Coast Gameport

-Spelindustrin i Blekinge växer snabbt och numera går det att betrakta spelindustrin som en av Sveriges basindustrier, menar Måns Billing, business developer på Gameport, en del av Blekinge Business Incubator. 

Som en av Sveriges äldsta inkubatorer för spel har Gameport länge haft en drivande roll i att bygga och stärka spelregionen Blekinge men är också en viktig del i tillväxten av den svenska spelindustrin. Gameports styrka ligger bland annat i de tajta nätverk och samarbeten med alla de aktörer som på olika sätt arbetar för att stärka Blekinge som spelregion. – Det finns en stark gemenskap både mellan bolag samt med andra aktörer i regionen och viljan att hjälpas åt är stor, berättar Måns.

2021 ser ut att bli ett framgångsrikt år för Gameport och dess spelbolag. I mars blev spelet TOEM invalt i London Games Festival Official Selection och alumni-bolaget Tarsier Studios spel ”Little Nightmares” har sålt över 3 miljoner exemplar globalt. Dessutom planerar flertalet av bolagen i inkubatorn att släppa spel under året.

Inom ramen för det EU-finansierade projektet GASS driver Gameport programmet Game Startup Boostcamp där aspirerande spelstudios från södra Sverige får arbeta med sina idéer under två månader. Nyligen avgjordes även den årliga speltävlingen Game Concept Challenge, där tre spännande spelprojekt har fått finansiella utvecklingsmedel samt en plats i Gameports inkubatorsprogram.

Just nu planerar man för Gameports årliga festival Creative Coast Festival.

– I år tar vi ut svängarna med Creative Coast och lyfter fram Blekinges otroliga skärgård genom att hålla eventet på Tjärö. 2021 kör vi i mindre skala, men i framtiden hoppas vi att chansen att åka på en spelfestival på en ö kommer locka spelutvecklare ifrån hela världen, säger Pontus Björkberg, spelutvecklare på Gameport.

Spelindustrin fortsätter att växa och i Sverige går det närmast att betrakta dataspelutveckling som en ny basindustri. Omsättningen ligger just nu på 19,2 miljarder kronor och Organisationen Dataspelbranschen räknar med en genomsnittlig tillväxt om 30% per år. Dataspel är en viktig export och var åttonde person på jorden har spelat ett svenskt datorspel. Man ser även att intresset från mer traditionell industri har ökat, exempel på det kan vara när man tar in spelkonsulter för att lösa olika uppgifter och skapa engagemang, så kallad gameification.

Framtiden för Gameport ser lysande ut och det är fantastiskt spännande och roligt att få arbeta med utvecklingen av spelbolag, säger Anders Cronholm, VD för BBI och Gameport.

– Vi har också ett väldigt bra samarbete med BTH som erbjuder spelprogrammering, men om det fanns något att önska så kanske det skulle vara att få in mer kapital till bolagen i den tidiga fasen. Då tror jag att vi skulle se ännu fler spelbolag lyckas, avslutar Anders.

BBI är en företagsinkubator som hjälper nystartade företag att ta sina första steg ut på marknaden. BBI startades 2005 och fyller alltså 15 år i år.
Under årens lopp har BBI affärsutvecklat nära 200 företag i Blekinge.
För närvarande är ett 30-tal företag med i BBIs utvecklingsprogram.

Bilagor & Dokument