Blekinge Business Incubator

Har du en idé till ett nytt företag eller hur du kan utveckla delar av din nuvarande verksamhet? Undrar du om BBI kan hjälpa dig? Det kan vi. Hör av dig så bokar vi ett möte och kommer vi fram till hur.

Längre ner på sidan kan du läsa mer om hur vi arbetar.

Såhär arbetar vi

1. Workshops – Evaluation

BBI genomför olika workshops där du får möjlighet att utvärdera och utveckla din affärsidé med hjälp av etablerade startup-tekniker. En workshop kan pågå i allt från 2 till 24 timmar och utformas på olika sätt beroende på vad vi vill uppnå eller hur vårt uppdrag ser ut. En del är öppna för allmänheten och syftar till att väcka intresse kring företagande. Andra avser en specifikt inbjuden grupp deltagare och utförs internt med företagen på inkubatorn eller på uppdrag av extern organisation. Vi arbetar också i workshops för att utvärdera startups som ansöker om en plats i inkubatorn.

Några gånger om året arrangerar vi Startup Challenge där affärsidéerna tävlar om visst startkapital samt en plats i vårt inkubationsprogram – Startup Program. Är du nyfiken på våra workshops? Håll utkik i vår kalender eller kontakta oss för att diskutera en workshop speciellt utformad för din organisation.

2. BBI Startup och Execution

Har du bestämt dig för att starta företag kan du ansöka om en plats i BBIs inkubationsprogram. Ser vi en potential i dig och din affärsidé blir du antagen till första delen av programmet – Startup Program – och erbjuds en kontorsplats i lämpligt BBI-kontor. Du bildar ditt bolag och alla formella företagsbitar genomförs. Du deltar i programmet där du bland annat lär dig marknads- och säljarbete, finansiering, pitchning, nätverkande och personligt ledarskap. Du arbetar med att ta fram tidiga prototyper samt utföra produkt- och marknadstest för att lära dig mer om din marknad och förfina ditt erbjudande. Du får löpande affärsutveckling av vår personal. Denna första delen av BBI Startup Program avslutas med Demo Day där du presenterar ditt företag för potentiella kunder och finansiärer med flera.

Kan du i detta skedet påvisa att din affärsidé och ditt erbjudande har säljpotential går du vidare till nästa steg i inkubationsprogrammet – Startup Execution. Det är nu du arbetar för att få igång ditt säljarbete på allvar. Nu går du över från ett program till fokus att växa, kunder och sälj. Du får affärscoachning samt boost days och stöd i arbetet med eventuell kapitalanskaffning. Om du inte har lyckats verifiera din affärsmodell och marknad under Startup Program förordar vi att du gör en tidig “exit”. Det innebär att du lämnar inkubatorn för att fortsätta ditt verifieringsarbete på egen hand med hjälp av dina nyvunna kunskaper, eller rentav lämnar din affärsidé bakom dig för att ge utrymme åt en ny idé. Många framgångsrika entreprenörer har “skrotat” flera idéer innan de når framgång. Ibland handlar det om rätt “timing”. Du lämnar inkubatorn för att ge fler entreprenörer chansen att testa och verifiera sin affärsidé. Du kan när som helst återkomma till BBI för en ny prövning av din idé.

3. BBI Scaleup

Finns det potential för tillväxt går du vidare till BBIs Accelerationsprogram – Scaleup Program. Nu är du inne i en fas där företaget växer i snabb takt. Du får hjälp med finansiering och förbereda kundmöten på en global marknad. Du kan också ansöka direkt till accelerationsprogrammet utan att ha deltagit i inkubationsprogrammet. Du har kanske drivit ditt företag ett tag eller vill knoppa av en del av din verksamhet till en nytt bolag. För att ansöka krävs att ert företag har ett fungerande team och en skalbar affärsmodell. Under programmet arbetar vi med professionella metoder för att kicka igång din tillväxtkurva. Vi utvärderar styrkor och förbättringspotential i ditt företag och beslutar vad du bör arbeta med för att förbereda produkt/tjänst och organisation för volymhantering. Planerar ni för internationell etablering är det dags att närmare undersöka lämpliga exportmarknader. Kanske finns behov av att söka ytterligare riskkapital. Ni erbjuds delta i ett antal boost days med fokus på tillväxtfrågor och vi hjälper er att få igång ett bra arbete i advisory board eller styrelse. Ni får tillgång till löpande affärsutveckling och kontorsplats på lämpligt BBI-kontor.

Kontakta oss

Fyll i formuläret eller maila anders@b-b-i.se